Küldetés5 tipp a biztonságos autózásért


1.      Válasszon minőségi, prémium abroncsokat, ez a befektetés ugyanis gyorsan megtérül. A prémium abroncsok légnyomás vesztesége a belső légzáró rétegnek köszönhetően egy hónap alatt kevesebb, mint 1,5 százalék, így pedig kevesebbet fut az abroncs az előírtnál alacsonyabb nyomáson és nem használódik el idő előtt.

2.      Minden elindulás előtt ellenőrizze abroncsai állapotát legalább szemrevételezéssel! Győződjön meg arról, hogy megfelelő-e az abroncsnyomás, illetve nem lát-e szakadást, repedést, vágást vagy kidudorodást az oldalfalon.

3.      Legalább havonta ellenőrizze és állítsa be az abroncsnyomást a benzinkúton.

4.      Egy adott jármű abroncsnyomásának előírt értéke az üzemanyagtöltő nyílás fedelének belsején, a vezető oldali ajtó belsején, vagy a kesztyűtartóban elhelyezett címkén van feltüntetve.

5.      Mindig ellenőrizze az abroncsnyomást, ha hosszabb utazásra indul gépkocsijával, illetve ha nagyobb terhet, vagy a szokásosnál több utast szállít.

Hol szökik a levegő?

Abroncsaink napi szemrevételezése, valamint a legalább havonta egyszeri abroncsnyomás ellenőrzés mellett érdemes tudunk azt is, hol szökhet a levegő a gumikból. Elsőre evidens a szelep sérülésére gyanakodnunk, noha a válasz gyakran nem ilyen egyszerű. A gumiabroncsból a levegő a gumiperem és a felni érintkezésénél tud elszökni, de van egy másik, szabad szemmel láthatatlan ok is. Az abroncs belső felületén ugyanis van egy vékony légzáró gumiréteg is, amely az abroncs elöregedésével párhuzamosan szintén öregszik és elkezdi átereszteni a levegőt – így az öreg abroncsunkba gyakran hiába próbálnánk „életet” lehelni, egy idő után ismét csökkenő guminyomással kell számolnunk.  

 

Az európai autósok közel harmada veszélyes abroncsokon utazik

A Bridgestone 15 országban végzett felmérése rámutat, hogy Európa útjai sem veszélytelenek: az autósok 71%-a alacsony nyomású abroncsokon hajt. Ezen belül az autósok 30%-a közlekedik legalább 0,5 bárral a gyártó által ajánlott nyomásérték alatti gumikon, 7,5%-uk pedig kifejezetten komoly veszélynek teszi ki magát és autóstársait, mert gépjárművének abroncsnyomása 0,75 bárral marad el a gyártó által ajánlott értéktől.

http://sajtoinformacio.hu/social_pr.10410.sajtoinformacio.10-bol_7_magyar_autos_alacsony_nyomasu_gumiabroncsokon_kozlekedik

 Média száma
1
Megtekintés
5882 / 86
Dátum
2015-10-04
Tartalom azonosító
10411
ED